Створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України: експериментальний проект та процедура реалізації

23 травня 2023 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 524, відповідно до якої передбачено створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України (далі – резерв).

Створення резерву реалізується в рамках експериментального проекту, одним із координаторів якого є НАДС.

Процедура реалізації експериментального проекту щодо створення резерву визначена Порядком реалізації експериментального проекту щодо створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2023 року № 524 (далі – Порядок).

Відповідно до Порядку метою створення резерву є забезпечення районних, обласних військових адміністрацій, військових адміністрацій населених пунктів, інших державних органів, які утворені або відновили роботу на деокупованих територіях України (далі – державні органи на деокупованих територіях), персоналом для практичного виконання завдань і функцій держави на цих територіях.

Резерв формується з осіб, які виявили бажання працювати в державних органах на деокупованих територіях на посадах державної служби (далі — особи).

Резерв формується в електронній формі. Для автоматизації та цифровізації резерву функціонує інформаційно-комунікаційна система, що містить відомості про осіб, зарахованих до резерву згідно з Порядком (далі — система). Технічним адміністратором системи є НАДС.

Зарахування особи до резерву здійснюється на підставі анкети, яка заповнюється в електронній формі за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

Призначення особи на посаду державної служби здійснюється згідно із статтею 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» або в іншій спосіб, визначений законом.

Пріоритетне право на призначення на посади в державних органах на деокупованих територіях з числа осіб, зарахованих до резерву, мають особи із статусом ветерана війни, набутого в установленому законодавством порядку; внутрішньо переміщені особи; особи, які раніше займали ці посади, а також особи, які мають досвід роботи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій; особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Повідомляємо, що 03 липня 2023 року система розпочала свою роботу.

Здійснити реєстрацію в системі та заповнити анкету можливо за посиланням: https://reserve.nads.gov.ua.

Додаткова інформація про реєстрацію в системі, подання анкети для зарахування до резерву, процедуру працевлаштування, роботу з державними органами на деокупованих територіях є на сайті НАДС за посиланням: https://bit.lv/3PGgYnr